Thursday, October 27, 2016

Τα παράλογα του νόμου Παππά, το σανό & το Plan B #adeies




27/10/2016


Τα παράλογα του νόμου Παππά για τις άδειες των καναλιών

1. Τα γνωστά περί 4

2. Οι κανόνες δεν είναι γνωστοί στο συνολό τους. π.χ
α) Τι θα γίνει μετά τα 10 χρόνια;
β) Μια εταιρεία θέλει να φτιάξει κανάλι κάποτε μεταξυ 2016-2026. Γιατί να μη μπορεί και πρέπει να περιμένει;
γ) ΟΚ, δεν μπορώ να πάρω μια από τις 4, τι πρέπει να δώσω για θεματικό ή περιφερειακό; Οι κανόνες εκεί δεν είναι γνωστοί.
Η αδειοδότηση έπρεπε να είναι ταυτόχρονη για όλα, εθνικά-θεματικά-περιφερειακά, κάτι σαν τις "πανελλήνιες εξετάσεις".
3. Με την διαδικασία που ακολουθήθηκε ουσιαστικά δεν μπορούν ή δεν διευκολύνονται πάρουν κανάλι μη κερδοσκοπικοί φορείς (π.χ. εκκλησία, κόμματα, ΓΣΕΕ κα) ή συνεταιρισμοί εργαζομένων


Το σανό
1. Γιατί θεωρείται μη-νόμιμη η ανανεούμενη άδεια τους 1 έτους και νόμιμη η ανανεούμενη (?) των 10 ετών;
Αν αντί για 1 & 10 έτη ήταν 3 ή 5 έτη η διάρκεια της άδειας θα ήταν νόμιμες ή παράνομες;
2. Το τέλος συχνοτήτων επι του τζίρου 2% - τώρα 200εκ η συνολικά αγορά, πρώτα 3-4 φορές μεγαλύτερο - αποκρύπτεται από την Κυβέρνηση, προπαγανδίζουν "πως δεν πληρώνουν τίποτα".





Plan B: Τι θα κάνουν;
Ο Παππάς υπεννόησε πως τώρα που υπάρχει το προηγούμενο των 256εκ. θα απαιτήσει τα κανάλια να δίνουν 25εκ/έτος + πως θα πρέπει να έχουν τις προδιαγραφές του υπάρχοντος νόμου (προσωπικό 400 ατόμων κλπ).
Πρακτικά δεν βλέπω άλλο τρόπο να γίνει από το να κάνει το 2% τέλος συχνοτήτων 12% επί του τζίρου για όποιον θέλει εθνική άδεια.
Και με αυτόν το τρόπο θα μπορέσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να κλείσουν τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια έμμεσα, (και ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΑ...), με την οικονομική ασφυξία.
Γιατί όσες οικονομίες και να κάνουν τα κανάλια και όσες συνθήκες γαλέρας να επιβάλλουν εργασιακά, δεν μου φαίνεται ρεαλιστικό πλέον του φόρου που έχουν ως ΑΕ (29%, 15% μερίσματα), ασφαλιστικές, ΦΠΑ κλπ να έχουν και ένα 12% επί του τζίρου.
Αλλά θα δούμε.