Sunday, June 24, 2018

Σκοπιανό - «Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού»




15/6/2018


ΣΚΟΠΙΑΝΟ - «ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ»

Δεν πρόκειται για κάποια ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ στην διαπραγμάτευση που χάρισαν το έθνος/γλώσσα μακεδονικό στους πάνω. Το θέμα είναι ιδεολογικό και επιλογή.

Οι άνθρωποι αυτοί* έχουν μία συγκεκριμμένη λόξα, η οποία ονομάζεται "δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού"

Προσωπικά αντιλαμβάνομαι αυτό το "δικαίωμα" σαν υποσύνολο της ελευθερίας του λόγου δηλ. "αυτοπροσδιορίσου" συ ελευθερα όπως θες και δεν θα σε πλακώσουμε στις φάπες αν λες βλακείες, αλλά αν ζητάς κάτι πέραν απο αυτό, νομο, ρυθμιση, συμφωνία, να περιμένεις πως θα σε "ΣΥΝ-προσδιορίσουμε" και οι τριγύρω σου καθως δεν ζεις μονος σου.
Έ λοιπόν αυτοί δεν το έχουν έτσι, ότι δηλώσεις ατομικά, ομαδικά, συλλογικά ισχύει και κατοχυρώνεται. Ό,τι δηλώσεις είσαι.

- Ζάεφ: "Αυτοπροσδιορίζομαι" Μακεδόνας με εθνος/γλώσσα μακεδονική.
- Τσίπρας: Κανένα πρόβλημα. Έχουμε και μεις Μακεδόνες που θα σκούξουν, αλλά θα βάλουμε σημείωση πως αλλιώς το εννοούμε μεις και αλλιώς εσεις στο άρθρο 7. [που το διαβάζεις και γελάν κι οι κότες]
- Ζάεφ: Κι άμα μας την πέσει ο Μπορίσοφ πως άλλο το Μακεδονία για αυτόν; [που δεν αναγνωρίζει ΚΑΘΟΛΟΥ γλώσσα/εθνος μακεδονικά, αλλά μόνο χώρα - μπας και είναι αυτός ο πιό έξυπνος;]
- Τσίπρας: κανένα πρόβλημα, θα βάλουμε πως υπάρχουν 3 ερμηνείες για το "Μακεδονία", εδώ έχουμε βάλει πως υπάρχουν 50-60 φύλα, στις 3 ερμηνείες για Μακεδονία θα κολλήσουμε;

Δεν έχω ψάξει πως προήλθε αυτή η λόξα με την ακραία χρήση στο "δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού", ίσως να είναι κάποια μετάλλαξη της έννοιας της ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ απο την Νέα Αριστερά - η οποία αυτοδιάθεση χρησιμοποιήθηκε ενάντια στην αποικιοκρατία και ό,τι αρπάξουμε για το ΚΚΣΕ, να το γυρίσαν έτσι μετά την πτώση του κομμουνισμού.
Με στόχο πάλι το ό,τι αρπάξουμε για την "Ανοιχτή Κοινωνία" απο τον κατακερματισμό που ελπίζουμε να φέρει.

* της Νέας Αριστεράς, αλλά και πολλοί φιλελευθεροι (κατηγορίας φιλεleft) - είναι χαρακτηριστικό πως το ΚΚΕ δεν συμφώνησε με τον "αυτοπροσδιορισμό" σε έθνος/γλώσσα και είπε μάλιστα με Κουτσούμπα & Αλέκα πως είναι ανοησίες όλα αυτά.


_______________________________________

Το έχει πιάσει καλά ο Λυγερός σήμερα Αφόρητη ελαφρότητα η δήλωση Τσίπρα για δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού
[...]
Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, όμως, είναι ατομικό. Αφορά το δικαίωμα του κάθε ατόμου να ορίζει αυτό ποια είναι η εθνική του συνείδηση. Δεν σημαίνει ότι ένας λαός μπορεί να επιλέγει χωρίς περιορισμούς όποιο όνομα θέλει για τον εαυτό του, για το κράτος, και τη γλώσσα του. Έχω επανειλημμένως από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 χρησιμοποιήσει το εξής επιχείρημα: Τί θα έλεγαν τα άλλα εθνικά κράτη στη Γηραιά Ήπειρο εάν –υποθετικά μιλώντας– η Ελλάδα αποφάσιζε να μετονομασθεί σε “Δημοκρατία της Ευρώπης”, το ελληνικό έθνος σε ευρωπαϊκό και η ελληνική γλώσσα αντιστοίχως σε ευρωπαϊκή;
[...]
Αντέδρασαν, δηλαδή, με το βάσιμο επιχείρημα ότι το Μέρος επιχειρεί να οικειοποιηθεί το Όλον.

_______________________________________

Και ο Συρίγος με αυτό ασχολείται σήμερα Erga omnes Βόρεια Μακεδονία, αλλά και erga omnes «Μακεδόνες»

Αφού συμφωνήθηκε η χώρα να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, κατ’ αντιστοιχία θα έπρεπε οι κάτοικοι χώρας να ονομάζονται Βορειομακεδόνες και η ιθαγένεια βορειομακεδονική ως παράγωγο της κρατικής ονομασίας, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη. Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο, θα ονομάζονται “Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας” και η γλώσσα της επικρατούσης εθνότητας “μακεδονική”. Επομένως, η ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” είναι erga omnes ως κρατική ονομασία, αλλά όχι ως προς τους πολίτες και τη γλώσσα.
[...]

Συνεπώς, η ονομασία της ιθαγένειας/υπηκοότητας μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, χωρίς να παραβιασθεί το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Το δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού αφορά στην εθνικότητα και ανάγεται στην εθνική συνείδηση που έχει ένα άτομο. Εκεί πράγματι δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος. Στην Ισπανία η ιθαγένεια/υπηκοότητα είναι η ισπανική, αλλά οι πολίτες ανήκουν σε διαφορετικές εθνότητες.

_______________________________________

Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού στην ΕΕ

«Έτσι, τα Ευρωπαϊκά Κράτη που αποφασίζουν να προσχωρήσουν στην ΕΕ απαρνούνται το αυτοπροσδιοριστικό δικαίωμά τους το οποίο αντικαθίσταται από το δικαίωμα του συν-προσδιορισμού, αφού κανένα Ευρωπαϊκό Κράτος δεν έχει το δικαίωμα να προσχωρήσει μονομερώς στην ΕΕ ή εφόσον είναι Μέλος της να τροποποιήσει τις Συνθήκες.».

(Thus, European States that decide to join the EU renounce their right to self-determination, which is replaced by a right to co-determination, since no European State has the right to unilaterally adhere to the EU, or once it is a member to modify the Treaties.).